TOIMINTAMUODOT

kasvimaalla

VIKTO ry on saanut STEA:n ja Sosiaali- ja terveysministeriön kautta rahoituksen Tukikohta -hankkeelle, joka on alkanut keväällä 2018. Muu toiminta toteutetaan pääsääntöisesti vapaaehtoisvoimin. Toiminnan vakiinnuttamiseksi ja kehittämiseksi haemme avustuksia ja yhteistyökumppanuuksia sekä pyrimme tarjoamaan rikostaustaisten kuntouttavaa toimintaa ostopalveluna.

Narikkatiimi on VIKTO ry:n Vapautuvan vangin verkostosta koottu työryhmä, johon kuuluu Hämeenlinnan seudun toimijoita, joilla on yhteinen visio. Haluamme kohdata vielä päihdeongelmansa kanssa kamppailevia ihmisiä ruuan äärellä ja antaa kynnyksettömän mahdollisuuden saada tukea omien asioiden hoitamiseen Narikkalounaalla. Tarkemmat tiedot löydät tästä.

Narikkatiimiin kuuluu VIKTO ry:n lisäksi:

  • KELA Keskinen vakuutuspiiri (Hämeenlinna)
  • Hämeenlinnan aikuissosiaalityö
  • Etelä-Hämeen Martat ry
  • Hämeenlinnan Vapaaseurakunta
  • Hämeen Sininauha ry

 

Vapaa-ajan toiminta Bäkkis 

Keväästä 2016 VIKTO ry on järjestänyt siviilin puolella vapaa-ajan toimintaa, jonka ryhmä on

Vetoketjuperiaatteella koottu VIKTO ry:n joukkue El Combo

nimennyt Bäkkikseksi (Back to track). Bäkkiksen tavoitteena on tarjota tavallisen mukavaa puuhaa iltoihin, vertaistukea ja toisaalta mahdollisuuksia kiinnittyä erilaisiin yhteisöihin ja toimintaan siviilissä, taustoihin katsomatta. Bäkkiksen toimintaan on mahdollista osallistua jo vapaudessa suoritettavista rangaistuksista käsin. Mukana on myös ei-rikostaustaisia vapaaehtoistoimijoitamme. Toimintaa rahoitetaan avustuksin ja varainkeruun tuotoilla. Bäkkis on pelannut höntsämeiningillä viikottain jalkapalloa kesällä ja salibandya talvella. Tällä hetkellä toiminta on tauolla. Muutoksista ilmoitetaan tällä sivulla ja Facebokissa.

Rekkurinki

Jäsentemme ideoima ja toteuttama Rekkurinki miesten ja naisten avovankilaosastoille Hämeenlinnassa on vakiintunut kuukausittaiseksi sunnuntaipäivien iloksi naisten avo-osastolla.  Tiimiin kuuluu neljä koiraa emäntineen ja ohjelmassa on rapsuttelun lisäksi vaihdellen erilaisia koiramaisia harrasteita. Nelijalkaiset vapaaehtoisemme ovat odotettuja vieraita ja tärkeä lisä vapaaehtoistoimintaamme. Lue tästä Rekkuringin kesäkuulumisia

Muusta toiminnasta, kuten retkistä ja osallistumisesta tapahtumiin, tiedotetaan sivupalkissa kohdassa VIKTO ry TIEDOTTAA. Lisätietoja ohjelmasta ja mahdollisista muutoksista löydät Facebook -sivultamme.

Yksi Bäkkiksen lajikokeiluista; jenkkifutista Kantolan tapahtumapuistossa.

Tukihenkilötoiminta

Ensimmäiset Kriminaalihuollon Tukisäätiön kouluttamat rikostaustaisten tukihenkilöt ovat saaneet todistuksensa syksyllä 2016. Tukihenkilötoiminnan kevyempi muoto on ns. lainauspalvelu; meiltä voit pyytää tukihenkilön kertaluonteisesti esimerkiksi seuraksi ja oppaaksi ensimmäiselle poistumisluvalle vankilasta. Uusia tukihenkilöitä vapautuvien rinnalla kulkijoiksi tarvitaan. Ota yhteyttä ja tule tutustumaan, jos tukihenkilötoiminta on lähellä sydäntäsi! VIKTO ry:n Tukikohta-hanke järjestää yhteistyökumppaneidensa kanssa vapaaehtoistoiminnan peruskoulutusta sekä tukihenkilökoulutusta vuosittain.

 

Ennaltaehkäisevä työ ja kokemusasiantuntijuus

Kauttamme on mahdollista saada uuden suunnan elämälleen ottanut ihminen kertomaan oma tarinansa valintojen tärkeyden näkökulmasta esimerkiksi nuorten joukkueelle tai koululuokalle. Lisäksi olemme käyneet luennoimassa rikostaustaisten parissa tehtävästä työstä ja vapaaehtoistoiminnasta sosiaalialan opiskelijoille ja erilaisille viranomaistahoille. Luennolla on aina mukana sekä ammattilainen että rikostaustainen kokemusasiantuntija.

Ennaltaehkäisevää toimintaa pilotoitiin kevään 2015 aikana ”Pidä pää pystyssä” -kiertueen muodossa yli sadalle jääkiekkojuniorille kolmessa kaupungissa. ”Pidä pää pystyssä” -tilaisuuksissa tiimiä vahvistivat ammattilaiskiekkoilijat Juuse Saros, Ville Järveläinen sekä Tuomas Vänttinen. Toimintaa on jatkettu ennaltaehkäisevien luentojen muodossa muun muassa kouluilla ja rippileirillä.

Palaute ennaltaehkäisevästä toiminnasta ja luennoista on ollut erittäin positiivista!

Tero kertomassa oman tarinansa kautta valintojen merkityksestä 9-luokkalaisille.

 

 

 

 

 

 

 

Tapahtumat

Järjestämme erilaisia tapahtumia niin vankilassa kuin siviiliympäristössä. Tapahtumien kautta

Vastuuta Vapauteen -konsertti alkamassa

pyrimme tarjoamaan iloa ja elämyksiä muurien molemmilla puolilla. Osallistumme myös muiden tahojen järjestämiin tapahtumiin säännöllisesti. Samalla markkinoimme toimintaamme ja toteutamme varainhankintaa.

Alkukesästä 2017 järjestimme ensimmäisen ison tapahtuman. Vastuuta Vapauteen -konsertin tunnelmiin pääset tästä Videokooste esityksistä Vastuuta Vapauteen -konsertissa 18.5.2017

Kehittämistoiminta

Kehitämme aktiivisesti uusia toimintamuotoja rikostaustaisten kuntouttavaan toimintaan asiakkaiden, vapaaehtoisten ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Olemme avoimia uusille ideoille ja yhteistyölle!

Yhdessä Hämeenlinnan vankilan kanssa olemme vuosina 2014 – 2016 pilotoineet toimintakeskus Monikon vankilan muurien ulkopuolelle, joka oli ensimmäinen laatuaan Suomessa. Monikko toimi väliportaana rangaistuksen ja siviilin välillä. Valtaosa Monikolla kävijöistä oli Hämeenlinnan vankilan vankeja.

Monikon palvelut koostuivat ryhmä- ja yksilötoiminnasta luovin menetelmin, arjenhallintataitojen ja työelämävalmiuksien harjaannuttamisesta sekä jatkumoiden rakentamisesta avoimempiin rangaistuksiin ja siviiliin. VIKTO ry:n ja Hämeenlinnan vankilan henkilöstön lisäksi toimintaa Monikolla järjestivät yhteistyössä kanssamme muun muassa kolmannen sektorin toimijat, eri alojen opiskelijat sekä Hämeenlinnan kaupungin kirjasto ja ev. lut. seurakunnan diakoniatyö. Kokemuksemme ja saamamme palautteen perusteella monikkotoiminta tarjosi vahvistavia kokemuksia ja hyvän pohjan siviiliin siirtymiselle. Toimintakeskus Monikon toiminta lakkautettiin toimintaympäristössä tapahtuneiden muutosten vuoksi loppuvuodesta 2016.