Vastuuta Vapauteen -konsertti katsojan silmin

Vastuuta  vapauteen….

Vastuuta vapauteen – konsertti toteutui 18.5.17 Hämeenlinnan kirkossa.

Konsertti oli pitkäaikaisen haaveen lopputulos. Toteutuma musiikillisen elämyksen mahdollistamiseksi, mutta samalla konkreettinen muoto toiminnan toteutumisesta, elämän muutoksesta, jonka luottamus,  monenlaisen luovan ja arkisenkin toiminnan yhdessä tekeminen ovat saaneet aikaan.

Sami Valonen avasi tilaisuuden koskettavalla puheellaan. Sami kertoi saaneensa 15 vuoden vankilakierteelleen mahdollisuuden muutokseen 2013, kun tapasi Pete Eklundin Vikto ry:n toiminnoissa ja löysi monimuotoisesti musiikin elämäänsä. Sami kiitti luottamuksesta erityisesti Peteä, Vikto ry:n toimijoita, silloista Häv:n johtaja Samuli Laulumaata ja  Vava Ojos:sta erityisesti rikosseuraamusesimies Maritta Partasta, jotka tukivat ja loivat pontta  muutokselle ja uusille elämän asenteille.  Sami tekee töitä KAIHO republic yrityksessä ja työllistää ihmisiä erilaisia keikkoja rakentaen eri puolilla Suomea.

Huikean elämäniloisessa ja monimuotoisessa konsertissa esiintyivät lähes täydelle kirkkosalin kuulijakunnalle Samuli Edelmann, Tuure Kilpeläinen, Teleks, Leo Stillman, Outi Jokinen, Venla ja Eve, Ida Bois & Janne Malmisaari, Kaisa-Mari Ruokolainen, Flow, Pikkis, Ilona ja housebandinä toimi Suora Lähetys.

Konsertti oli lisäksi Vikto ry:n neljävuotisen toiminnan syntymäpäiväjuhlaa sekä tuen hakemista muutoin vapaaehtoiseen toimintaan.  Vikto ry:n nimi muodostuu sanoista Vapauteen Ilmaisun ja Kuntouttavan Toiminnan kautta. Vikto ry jatkaa Monikko – nimellä toimineen toimintakeskuksen mallin toimintaa. Järjestön perustajat ovat ohjaajat Johanna Laakso ja Jari Kokkinen ja heidän lisäkseen järjestössä yhtenä aktiivina toimii Jenni Ojanperä. Vikto ry tarjoaa tukea ja mahdollisimman monipuolista toimintaa yhdistäen toimijoina ei rikostaustaiset ja rikostaustaiset kuntoutujat.  Jenni Ojanperän mukaan, näin opitaan, että ei tarvita ”Me ja Ne Muut” – asetelmia. ”Muiden” kanssa on mukava ja luontevaa olla ja puolin sekä toisin voimme oppia toisiltamme.  Kukaan ulkopuolinen ei edes tiedä kuka on Me ja kuka Muut – porukkaa.

Johanna Laakso kertoo, että monesti heiltä on kysytty, miksi he tekevät työtä rikostaustaisten eteen.  Keskeisin syy lienee se, ettei mikään ole hienompaa, kuin nähdä se hetki, jolloin suunnan vaihtaminen muuttuu sananhelinästä uskoksi omiin vahvuuksiin ja tahdoksi lähteä kohti muutosta. Erittäin palkitsevaa on olla mukana muutoksen polulla. Lisäksi myös he, jotka eivät vielä tällä kertaa onnistuneet, onnistuvat myöhemmin.

Erityisen lämpimät kiitokset Vikto ry osoittaa Hämeenlinnan vankilan entiselle johtajalle Samuli Laulumaalle, joka rohkeana visionäärinä, vieläpä suljetusta vankilasta käsin, näki pilotoinnin aikana yhdessä kehittämisen mahdollisuudet ja jakoi heidän kanssaan mielettömän, joskus hullunkin innon tehdä eikä vain tuumailla.

Vikto ry kiittää luottamuksesta ja yhdessä tekemisen helppoudesta myös Vanajan ja Riihimäen vankiloita, joiden kanssa yhteistyö on alkanut ja vahvistunut.

Pilotointi Monikkona on takanapäin ja kun yksi ovi sulkeutuu, toinen avautuu, sanotaan.  Johanna Laakson mukaan Vikto ry on nyt siellä, missä sen kuuluukin.  Yhteiskunnassa, vapauden/siviilin puolella, viemässä eteenpäin kuntouttavaa toimintaa monimuo-toisesti erilaisten asiakkaiden kanssa sekä ottamassa vastaan heitä, joilla vapautuminen lähestyy ja kulkemassa rinnalla heidän kanssaan, jotka ovat jo vapautuneet. Vielä on kuitenkin matkaa siihen, että unelmatoiminta toteutuisi, että Vikto ry:n ohjaajat voisivat päivittäin olla kulkemassa rinnalla koko vapauteen siirtymisen polun ja olla tukemassa muutoksen askelia vapautu-misen jälkeen yksilöllisesti tarpeellisen ajan.

Teksti: Marjatta Kurri

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *