TOIMINTAMUODOT

kasvimaalla

VIKTO ry sai STEA:n ja Sosiaali- ja terveysministeriön kautta rahoituksen Tukikohta -hankkeelle, joka toteutui 4-vuotisena. Siinä kehitetty toiminta jatkuu edelleen STEA:n kohdennetun toiminta-avusutksen turvin.

Muu toiminta toteutetaan pääsääntöisesti vapaaehtoisvoimin. Toiminnan vakiinnuttamiseksi ja kehittämiseksi haemme avustuksia ja yhteistyökumppanuuksia sekä pyrimme tarjoamaan päihde- ja lainrikkojataustaisten kuntouttavaa toimintaa ostopalveluna.

Narikkatiimi on VIKTO ry:n Vapautuvan vangin verkostosta koottu työryhmä, johon kuuluu Hämeenlinnan seudun toimijoita, joilla on yhteinen visio. Haluamme kohdata vielä päihdeongelmansa kanssa kamppailevia ihmisiä välipalan äärellä ja antaa kynnyksettömän mahdollisuuden saada tukea omien asioiden hoitamiseen Narikkapartion kautta. Tarkemmat tiedot löydät tästä.

Narikkatiimiin kuuluu VIKTO ry:n lisäksi:

  • KELA Keskinen vakuutuspiiri (Hämeenlinna)
  • Hämeenlinnan aikuissosiaalityö
  • A-klinikka Oy

Yksi Bäkkiksen lajikokeiluista; jenkkifutista Kantolan tapahtumapuistossa.

Tukihenkilötoiminta

Ensimmäiset Kriminaalihuollon Tukisäätiön kouluttamat lainrikkojataustaisten tukihenkilöt ovat saaneet todistuksensa syksyllä 2016. Sen jälkeen olemme itse kouluttaneet tukihenkilöitä satunnaisesti. Ota yhteyttä ja tule tutustumaan, jos tukihenkilötoiminta on lähellä sydäntäsi! VIKTO ry:n Tukikohta järjestää  vapaaehtoistoiminnan koulutusta vuosittain sekä tukihenkilökoulutusta tarpeen mukaan.

 

Ennaltaehkäisevä työ ja kokemusasiantuntijuus

Kauttamme on mahdollista saada uuden suunnan elämälleen ottanut ihminen kertomaan oma tarinansa valintojen tärkeyden näkökulmasta esimerkiksi nuorten joukkueelle tai koululuokalle. Lisäksi olemme käyneet luennoimassa päihde- ja lainrikkojataustaisten parissa tehtävästä työstä ja vapaaehtoistoiminnasta sosiaalialan opiskelijoille ja erilaisille viranomaistahoille. Luennolla on yleensä mukana sekä ammattilainen että kokemusasiantuntija.

Ennaltaehkäisevää toimintaa pilotoitiin kevään 2015 aikana ”Pidä pää pystyssä” -kiertueen muodossa yli sadalle jääkiekkojuniorille kolmessa kaupungissa. ”Pidä pää pystyssä” -tilaisuuksissa tiimiä vahvistivat ammattilaiskiekkoilijat Juuse Saros, Ville Järveläinen sekä Tuomas Vänttinen. Toimintaa on jatkettu ennaltaehkäisevien luentojen muodossa muun muassa kouluilla ja rippileirillä.

Palaute ennaltaehkäisevästä toiminnasta ja luennoista on ollut erittäin positiivista!

Tero kertomassa oman tarinansa kautta valintojen merkityksestä 9-luokkalaisille.

 

 

 

 

 

 

Tapahtumat

Järjestämme erilaisia tapahtumia niin siviiliympäristössä kuin vankilassa. Tapahtumien kautta

Vastuuta Vapauteen -konsertti alkamassa

pyrimme tarjoamaan iloa ja elämyksiä muurien molemmilla puolilla, mutta myös nostamaan esiin tärkeitä ilmiöitä. Osallistumme myös muiden tahojen järjestämiin tapahtumiin säännöllisesti.

2017 järjestimme ensimmäisen ison tapahtuman. Vastuuta Vapauteen -konsertin tunnelmiin pääset tästä Videokooste esityksistä Vastuuta Vapauteen -konsertissa 18.5.2017

Sittemmin olemme järjestäneet yhdessä kumppaniverkoston sekä Tukikohdan yhteisön kanssa lukuisia tapahtumia ja tempauksia. Säännöllisesti vuosittain järjestämme Hämeenlinnassa Asunnottomien Yön tapahtuman lokakuussa ja Päihteisiin kuolleiden muistotilaisuuden marraskuussa.  Lisäksi järjestämme eri ympäristöissä pitkin vuotta Kokemuskirjastoja sekä koulutamme säännöllisesti uusia Kokemuskirjoja yhdessä A-klinikka Oy:n kanssa.

Kehittämistoiminta

Kehitämme aktiivisesti uusia toimintamuotoja päihde- ja lainrikkojataustaisten kuntouttavaan toimintaan asiakkaiden, vapaaehtoisten ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Olemme avoimia uusille ideoille ja yhteistyölle!

Yhdessä Hämeenlinnan vankilan kanssa olemme vuosina 2014 – 2016 pilotoineet toimintakeskus Monikon vankilan muurien ulkopuolelle, joka oli ensimmäinen laatuaan Suomessa. Monikko toimi väliportaana rangaistuksen ja siviilin välillä. Valtaosa Monikolla kävijöistä oli Hämeenlinnan vankilan vankeja.

Monikon palvelut koostuivat ryhmä- ja yksilötoiminnasta luovin menetelmin, arjenhallintataitojen ja työelämävalmiuksien harjaannuttamisesta sekä jatkumoiden rakentamisesta avoimempiin rangaistuksiin ja siviiliin. VIKTO ry:n ja Hämeenlinnan vankilan henkilöstön lisäksi toimintaa Monikolla järjestivät yhteistyössä kanssamme muun muassa kolmannen sektorin toimijat, eri alojen opiskelijat sekä Hämeenlinnan kaupungin kirjasto ja ev. lut. seurakunnan diakoniatyö. Kokemuksemme ja saamamme palautteen perusteella monikkotoiminta tarjosi vahvistavia kokemuksia ja hyvän pohjan siviiliin siirtymiselle. Toimintakeskus Monikon toiminta lakkautettiin toimintaympäristössä tapahtuneiden muutosten vuoksi loppuvuodesta 2016.